Cavia

CAVIA

Gangbaar huisdier
De cavia, of huiscavia, is de meest voorkomende caviasoort. Het diertje komt van nature in de Andes voor en is waarschijnlijk ongeveer drieduizend jaar geleden door de voorlopers van de Inca’s gedomesticeerd. Sindsdien is de cavia een gangbaar huisdier in Europa.

Cavia’s zijn niet erg atletisch. Ze kunnen niet goed springen en klimmen. Een cavia die van een meter hoogte op de grond valt kan bovendien ernstig inwendig letsel oplopen.

Cavia’s eten in het wild vooral gras en plantaardig materiaal, zaken die voor andere dieren over het algemeen moeilijk verteerbaar zijn.

Actief
Cavia’s zijn het meest actief in de ochtend- en avondschemering. Door de plaatsing van hun ogen hebben ze een goed overzicht van hun omgeving en van de hemel. Op die manier kunnen ze roofdieren en roofvogels snel opmerken, maar ze kunnen minder goed zien wat er zich net onder hun neus bevindt. Eten bijvoorbeeld, vinden ze op geur en op tast. 

Vier tot zeven jaar
In gevangenschap kan een cavia ongeveer vier tot zeven jaar oud worden. In uitzonderlijke gevallen worden cavia’s wel tien jaar oud. Net als bij andere huisdieren geldt hier dat verder doorgefokte rassen over het algemeen minder hoge leeftijden bereiken.

Prettiger met z'n tweeën
Houd je cavia's alleen, dan is de kans groot dat ze vereenzamen.
Ze voelen zich prettiger als ze minstens met z'n tweeën in een hok kunnen wonen.
Laat je daarbij echter wel goed informeren over de juiste combinatie, om ongewenste zwangerschappen of ruzies te voorkomen. Zo bestaat er onduidelijkheid over het houden van twee mannetjescavia's. Deze combinatie is wel mogelijk, maar laat je hierover wel goed informeren.

De kooi
Ga je een kooi aanschaffen, neem er dan een van ongeveer 100 bij 50 centimeter, met natuurlijk een plekje om in te verstoppen. Dat kan een caviahuisje zijn of een hele dikke berg hooi. Met dagelijks verse groenten, een beetje water, vers hooi en wat aandacht bied je je cavia een goed tehuis.Powered by webXpress