Gerbil

GERBIL

Geschikt als huisdier
Gerbils zijn intelligente, grappige, levendige en vooral nieuwsgierige dieren, die niet schrikachtig of bijterig zijn.

Deze eigenschappen, plus het feit dat Mongoolse gerbils ook overdag actief zijn, maken ze erg geschikt als huisdier.

Gerbils zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud.
Als je een jonger kind hebt die het zelf moet verzorgen, kun je beter een konijn, cavia of een tamme rat als huisdier nemen.
Ook moet je er rekening mee houden dat gerbils geen echte knuffeldiertjes zijn. Het zijn drukke en beweeglijke diertjes, die wel tam kunnen worden, maar niet zullen blijven zitten om geaaid of geknuffeld te worden. Als je een dergelijk huisdier zoekt kan je weer beter een konijn, cavia of tamme rat aanschaffen.

Als je gerbils aanschaft met je er wel voor zorgen dat je van te voren al een ingerichte kooi klaar hebt staan.

Graag per twee
Mongoolse gerbils moet je altijd minstens per twee aanschaffen. Ze kunnen en mogen nooit alleen gehouden worden. Het zijn sociale dieren die elkaars aandacht nodig hebben om een gelukkig en fijn leven te hebben. In het wild leven ze immers ook nooit alleen.

Huisvesting
Als je maar 2-4 Mongoolse gerbils in een verblijf houdt kan je uitgaan van een grondoppervlakte van 800 cm² per dier.
Als je meer dan 4 dieren in een verblijf houd kan je de hoeveelheid grondoppervlakte verkleinen tot 500 cm² per dier. Een verblijf van 40 x 60 cm voor drie gerbils of een bak van 40 x 80 cm voor vier gerbils zijn dus twee goede voorbeelden van verblijven die groot genoeg zijn.
De hoogte van het verblijf moet altijd minimaal 30 cm zijn.
Om het grondoppervlak te vergroten kan je bijvoorbeeld verdiepingen aanbrengen of meerdere verblijven aan elkaar koppelen. Maar zoals altijd geldt ook voor de gerbil hoe groter hoe beter.


Powered by webXpress