Hamster

HAMSTER

Hamsters zijn uitermate geschikt als huisdier.
Ze ruiken niet of nauwelijks(tenzij je de kooi niet regelmatig verschoond).


Verder zijn ze gemakkelijk te verzorgen en stellen geen ingewikkelde eisen aan hun voeding. Hamsters zijn bovendien vrijwel nooit agressief tegen mensen. Dit maakt hen tot een prettig en warm gezelschap.

Grote wangzakken
Over het algemeen hebben de meeste hamsters een brede, stompe kop met relatief grote, ronde ogen. De oren staan rechtop. Kenmerkend zijn de relatief grote wangzakken waarin hamsters voedsel kunnen verzamelen. De voorvoeten hebben vier teentjes en de achtervoeten vijf. De vrouwtjes worden doorgaans het grootst en het zwaarst. Hamsters hebben een korte, fijne en dichte beharing die en wollige indruk maakt. Je hebt deze dieren in allerlei kleurcombinaties.

De levensverwachting van hamsters ligt tussen de 2 en 5 jaar.

Huisvesting
Een hamster heeft een ruime kooi nodig, min. 70x40 cm, zodat het diertje al zijn energie in de dagelijkse bezigheden kwijt kan. Een hamster wil namelijk klimmen, graven en zich verstoppen.
Neem ook voor een kleine hamster niet een te kleine kooi. Iedere kooi moet voorzien worden van een looprad. In de natuur leggen zij kilometers per dag af! Er bestaan ook loopballen speciaal voor hamsters. Geef een hamster ook wat speeltjes (lege wc-rollen), trappetjes of een zandbak waarin het diertjes zich kan vermaken. Geef de hamsters een slaaphuisje. Dit kan opgevuld worden met speciaal nestmateriaal voor hamsters.

De hamster houdt van een rustig plekje met weinig harde geluiden. Zet de hamsterkooi niet in de volle zon en vooral tocht- en vochtvrij.

Bodembedekking
Als bodembedekking kan je het beste een dikke laag houtkrullen of houtsnippers met zaagsel gebruiken. Geef de hamster ook altijd een pluk hooi of hamsterwol. Stro is niet geschikt voor hamsters. Verschoon de plasplek één keer in de twee á drie dagen, de gehele kooi één keer per week en het slaaphuisje één keer per maand.

Powered by webXpress